Ara
FİLTRELER
BLOG SEÇENEKLERİ
KARİYER
Close

Zeytinyağında polifenol nedir ?

Polifenol; bitkilerin içinde olan doğal kimyasallara verilen isimdir, bir başka deyişle mikro besinlerdir. Kelime kökeni “çok” anlamında olan eski Yunan’ca (Pollus) kelimesi ile fenol kelimelerinin birleşiminden türemiştir. Hücrelerin aşınmasını ve yok olmasını önleyici etkilerinden dolayı dokuların daha genç kalmasını ve iyi çalışmasını sağladıkları için önemli antioksidanlardır.

Polifenollerin zeytinyağı için önemi çok fazladır, çünkü zeytinyağı polifenol içeren tek bitkisel yağdır. Zeytinyağının antioksidan içeriği tamamen polifenollerle ilgilidir. Polifenollerin zeytinyağı içerisinde zarar görmeden, sağlıklı bir şekilde muhafaza edilebilmeleri için, zeytinyağının düşük ısıda üretilmesi zorunludur. Üretim sırasında 27° derecenin aşılması, asit ve peroksitlerin çoğalmasına ve antioksidanların yani polifenollerin kaybolmasına neden olur.

Zeytinyağının en bilinen polifenolü ‘oleuropein’dir. Bu madde meyvede, yaprakta ve dallarda bulunur. Zeytin ağacına ölümsüzlük veren ana moleküldür. Virüsleri, bakterileri ve
mantarları yok edebilme yeteneğindedir. Ancak en çarpıcı etkisi kanserli hücreleri birkaç milisaniye içinde tanıyarak hücre duvarını parçalamasıdır. Bu esnada sağlıklı hücrelere hiçbir zarar vermeyen akıllı bir moleküldür.

Son yıllarda adlarını sıkça duyduğumuz mikro kahramanlar, yani polifenoller, aslında fenollerin tespit edilen sağlık etkileri çok genel çerçeveden bakıldığında şöyle:
* Vücuttaki hücrelerin serbest radikal hasarına karşı korunmasına yardımcı olur ve böylece yaşlanma etkilerini geciktirir.
* Kanser hücreleri ile mücadele ve anjiyojenezin inhibe edilmesini (tümörü besleyen kan damarlarının gelişimi) engeller.
* Cildi ultraviyole radyasyona karşı korur.
* Beyin sağlığının teşvik edilmesi ve demansa karşı korunma sağlar.
* Enflamasyonu azaltır.
* Kan şekeri düzenlenmesini destekler.
* Kardiyovasküler sistemin korunmasına yardımcı olur.
* Kan basıncının düzenli olmasını sağlar.
* Polifenollerce zengin diyet kilo vermeye yardımcı olur, kontrolsüz kilo alışını engeller.
* Ağrı ve acı giderir.
* Zeytinyağı polifenoller sayesinde antiseptik özellik gösterir.
* Antioksidan aktivitelerine bağlı olarak kemik metabolizması üzerinde olumlu etki yapar ve potansiyel osteoporoz gelişim riskini azaltır.
* Olumsuz yaşam koşulları, trafik, şehir hayatı gibi etkenlere bağlı olarak vücudun oksijeni kullanarak enerjiye çevirmesi sırasında açığa çıkan serbest radikallerin oluşturduğu etki diye nitelenen (obezite, kanser gibi hastalıkları da tetikleyen) oksidatif stresi minimize eder.
* Kolesterol dengesini düzenler.

Toplam Biofenol Miktarı Analiz Raporu (2002731)

Toplam Biofenol Analiz Raporu

Toplam Biofenol Miktarı Analiz Raporu (2002732)

Toplam Biofenol Analiz Raporu